Voorbeschouwing en tips kortebaan Venhuizen

De organisatie in Venhuizen heeft voor Pinkster3 bewust gekozen voor een deelnemersveld met zestien paarden. Dat scheelt weliswaar één omloop, maar op papier heeft het geen gevolgen voor de kwaliteit. Minstens zes paarden maken aanspraak op de zege, terwijl de nieuwe generatie langzaam maar zeker van zich doet spreken. Kunnen zij in Venhuizen al een gooi doen naar de macht?

1. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 305 meter
Tijdens de eerste rit van de middag komt direct een gevaarlijke outsider in actie. Negenvoudig kortebaanwinnaar Southwind Raptor behoort op de kortebaan tot het neusje van de zalm en is van alle nog actieve paarden in het circuit de deelnemer met de hoogste winsom. Toch behoort de Amerikaan in Venhuizen niet tot de grootste favorieten. De trots van eigenaartrainer Bert de Boer heeft moeite met het starten in de linkerbaan en maakt daar te vaak een galoppade. Wanneer Southwind Raptor het even-nummer weet te vermijden liggen er mogelijkheden.

2. Kelsa Europoort – Manon Pools 300 meter
De regerend kampioen van Nederland heeft dit seizoen haar draai nog niet gevonden. Tijdens de seizoens-opening in Assendelft haakte ze na de eerste omloop af, in Wognum kwam ze vervolgens niet verder dan de tweede omloop. Op de Kerkstraat had ze daarbij wel de pech om tegen de sterke Archange de Jiel (nr.13) te loten. We zagen de merrie in Wognum tijdens het voorwerk wel meerdere gretige proefstarts maken, wat wellicht een teken is van stijgende vorm. Of dat genoeg is om in Venhuizen een rol van betekenis te kunnen spelen, zal moeten blijken.

3. Hermione des Apres – Ruud Pools 295 meter
Stond dit seizoen zowel in Assendelft als Wognum aan de start, maar kon nog geen potten breken. In Assendelft was Hitman (nr. 5) in twee ritten te sterk en twee weken later ging de vijfjarige merrie twee keer in de fout tegen de aanstormende Ronny Brandt, die in Wognum uiteindelijk als tweede finishte. Ze lijkt snel genoeg op de eerste meters. Nu is het zorg om te blijven draven.

4. Otero – Rick Wester 300 meter
De nieuwste aanwinst van eigenaar Michel Roggen is er één om in de gaten te houden. Tijdens de sprintkoersen op het strand van het Vlaamse De Haan finishte hij als tweede, waarmee hij aantoonde snel genoeg te zijn. Dat bevestigde hij in Assendelft waar hij één razendsnelle rit draafde. Vervolgens ging het mis. Hero Baldwin (nr. 7) legde hem in het startvak het vuur aan de schenen, waarna Otero zijn focus verloor en tweemaal in de fout ging. Wanneer hij heeft geleerd van zijn debuut en zich niet meer uit de tent laat lokken, liggen er mogelijkheden.

5. Hitman – John Dekker 295 meter
De vaste kortebaanvolgers zullen de sierlijke vosruin na zijn optreden in Assendelft ongetwijfeld hebben onthouden. De ruin met John Dekker op de sulky rekende tijdens de eerste omloop gedecideerd af met Hermione des Apres (nr. 1) en moest het daarna opnemen tegen Doc Holiday (nr. 11). Hitman verloor weliswaar in twee ritten, maar legde de tweevoudig kampioen van Nederland het vuur aan de schenen. Wanneer hij dat niveau in Venhuizen ook weet te halen, kan tegenstander en favoriet Coktail Bar wel eens een zware kluif aan Hitman kunnen hebben.

6. Coktail Bar – Mats Wester 300 meter
Soms lijkt het alsof de elfjarige ruin op barsten staat, maar breken doet hij niet. Hoe beter de tegenstander, hoe sterker hij voor de dag komt. In Assendelft rekende hij knap af met Doc Holiday (nr. 11) en Jocke Cane (nr. 12) en pakte verrassend de overwinning. In Wognum had hij twee weken later het geluk van bijloten nodig, maar desondanks rekende hij tijdens de halve finale sterk af met de op dat moment schier onklopbare Archange de Jiel (nr. 13) en pakte uiteindelijk zijn tweede overwinning op rij. We kunnen de winnaar van de eerste twee kortebanen van 2022 niet anders dan tot favoriet bombarderen en dat is meer dan terecht.

7. Hero Baldwin – Manon Pools 300 meter
Won in 2018 de verregende kortebaan van Heemskerk en werd later dat seizoen vanaf de basisafstand tweede in Lisse. Daarna kwam de pupil van Aad Pools tot weinig aansprekende prestaties en leek hij veroordeeld tot een rol in de marge. Tot dit seizoen. Zowel in Assendelft als in Wognum zagen we een herboren Hero Baldwin, die ritten wist te winnen van Coktail Bar (nr. 6) en Panic Launcher (nr. 9). Helaas gooide hij beide keren zijn eigen glazen in met galoppades en vergat hij zichzelf te belonen. Wanneer hij die fouten achterwege laat, kan hij uitgroeien tot een geduchte tegenstander.

8. Godric – Thomas Bos 295 meter
Tijdens zijn debuut in Assendelft had hij niets in de melk te brokkelen tegen Southwind Raptor (nr. 1), maar in Wognum kwam hij flink sterker voor de dag. Hij leek tijdens de eerste omloop kansloos tegen Coktail Bar (nr. 6), maar legde de latere winnaar het vuur aan de schenen. Sterker, Godric won heel brutaal de eerste rit! Coktail Bar wankelde, maar de pupil van eigenaar Piet Siderius raakte de kluts kwijt en ging tweemaal in de fout. Een deelnemer die op snelheid een rit van Coktail Bar kan winnen, moet je in de gaten houden!

9. Panic Launcher – Rick Wester 300 meter
Won in 2019 de kortebanen van Warmond en De Lier en was vorig jaar de sterkste in Enkhuizen. Dit seizoen is ze niet op haar best begonnen, hoewel ze het koersverloop niet altijd mee had. Zo werd ze in Assendelft uitgeschakeld door de sterke Doc Holiday (nr. 11) en lag in Wognum de snelle Archange de Jiel (nr. 13) tijdens de derde omloop dwars. Panic Launcher in de blakende vorm van vorig jaar had deze paarden zonder twijfel verslagen. Wanneer haar vormnog steeds stijgende is, maakt ze een serieuze kans op de zege in Venhuizen.

10. Unguento – Frans van der Blonk 300 meter
Trainer en pikeur Frans van der Blonk heeft de Italiaanse hengst nog niet waar hij hem hebben wil. Tijdens zijn thuiswedstrijd in Assendelft bereikte Unguento ietwat gelukkig de derde omloop, waarna hij tegen Gaya Vip (nr. 14), ondanks twee snelle starts, twee keer in de fout ging. In Wognum had hij vervolgens niets te vertellen tegen Hero Baldwin (nr. 7). Het trainen en vormen van een kortebaner neemt soms wat tijd in beslag. In het geval van Unguento kan het geen kwaad om geduld te hebben.

11. Doc Holiday – Bo Sprengers 305 meter
In deze voorbeschouwing zijn al verschillende enorme klasbakken de revue gepasseerd. Zonder twijfel behoort Doc Holiday ook tot dit gezelschap. De twaalfjarige ruin was in 2019 de laatste winnaar in Venhuizen en verdedigt in zekere zin zijn titel. In Assendelft kwam hij sterk voor de dag en versloeg onder andere Panic Launcher (nr. 9). Tegen Coktail Bar (nr. 6) kon hij het vervolgens niet bolwerken. Met zijn starthandicap is een koers met zestien deelnemers in zijn voordeel en daarom behoort de achtvoudig kortebaanwinnaar en tweevoudig nationaal kampioen tot de favorieten.

12. Jocke Cane – Lindsey Pegram 300 meter
Was de surprise van de kortebaan van Assendelft waar hij tijdens zijn debuut de finale haalde. De negenjarige ruin toonde vooral veel snelheid en kreeg de startprocedure steeds beter onder de knie. In Wognum moest hij het tijdens de eerste omloop echter afleggen tegen de snelle Chief One. Dat de combinatie met Lindsey Pegram op de sulky een rit won van de beste sprinter van 2021 zegt veel over zijn klasse. Heeft in Venhuizen echter zwaar geloot. Wanneer het Jocke Cane lukt om de eerste omloop te overleven, dingt hij serieus mee naar de zege.

13. Archange de Jiel – Mats Wester 300 meter
Met zevenmijlslaarzen ging Archange de Jiel in Wognum op weg naar de overwinning, maar een ongelukkige valse start tijdens de vierde omloop gooide roet in het eten. Uiteindelijk finishte de combinatie als derde, maar dat was slechts een troostprijs voor de zichtbaar teleurgestelde Mats Wester. De combinatie zint daarom op wraak!

14. Gaya Vip – Ruud Pools 300 meter
Kwam uitstekend voor de dag in Assendelft, waar ze een niet al te moeilijk parkoers aflegde op weg naar de halve finale. Kees Bianco en Unguento (nr. 10) boden weinig tegenstand, terwijl Southwind Raptor (nr. 1) tweemaal halverwege van de benen ging. De merrie leek eindelijk haar belofte in te gaan lossen, maar had niet gerekend op Jocke Cane (nr. 12), die de merrie na een kamprit versloeg. De uiteindelijke derde plaats kwam haar meer dan toe. Of ze in Venhuizen weer zo ver kan komen, lijkt onwaarschijnlijk. Tegenstander Archange de Jiel is vooral tijdens de eerste omlopen op zijn best en zint op revanche na een derde plaats in Wognum. Gaya Vip heeft weliswaar de snelheid om zich met de besten te meten, maar deze opdracht lijkt net even te zwaar.

15. Adiagos Bella – Thomas Bos 295 meter
Kwam nog niet eerder in Nederland in actie. Was enkel actief in Zweden, waar ze iets meer dan vijf mille aan prijzengeld bij elkaar draafde. Zou oorspronkelijk van start gaan in Assendelft, maar daar werd de vijfjarige merrie op het allerlaatste moment teruggetrokken. Maakt haar debuut op de kortebaan en moet dus worden afgewacht.

16. Hequejuela – John Dekker 295 meter
Adiagos Bella treft in Venhuizen een andere debutant, Hequejuela. In tegenstelling tot Adiagos Bella heeft de vijfjarige Hequejuela al kennisgemaakt met de kortebaan. De vosmerrie kreeg van Manon Pools wat werk tijdens tussen de omlopen door in Wognum en maakte daarbij geen verkeerde indruk. Voor de winscore heeft die wetenschap wellicht consequenties. Of de pupil van Bryan Vader zich ook kan meten met de echte sprintkanonnen is voorlopig afwachten.