Na coronabreak eindelijk weer kortebanen in Venhuizen

Na twee coronajaren kan de editie van de kortebaan in Venhuizen op dinsdag 7 juni (de traditionele Pinkster 3) eindelijk weer doorgaan. De aanvang van de koers op de Kerkweg is om 13.00 uur. De eerste start valt omstreeks 13.30 uur.

De Harddraverijvereniging Venhuizen voerde drie jaar geleden een drastische wijziging door. Zij verlieten de vertrouwde locatie aan de Westerbuurt en ruilden deze in voor de Kerkweg. Door te organiseren middenin het dorp hoopte het bestuur meer bezoekers naar het evenement te trekken.

De verhuizing bleek een schot in de roos. De kortebaan in 2019 was om van te smullen en aan publieke belangstelling was geen gebrek. Uiteindelijk won Doc Holiday met Bo Sprengers de koers voor Archange de JielContador en Fullrich v Assum. De eerste twee paarden in de uitslag zijn nog steeds in het circuit actief.

Alternatieve kortebanen

Hoewel er in Venhuizen niet kon worden gekortebaand, heeft het ‘kortebaancircus’ de afgelopen twee jaar niet helemaal stilgestaan. In 2020 zijn er toch twee kortebanen verreden op de Renbaan Duindigt. Na zes alternatieve kortebanen (vier keer op de Renbaan Duindigt en twee keer op de grasbaan in Emmeloord) vonden er 2021 uiteindelijk nog vier ‘gewone’ kortebanen plaats op de straat.

Chief One werd gekroond tot ‘Paard van het jaar’, het klassement werd gerekend over de twee coronajaren. Ook Eliot CharismaArchange de Jiel en Cesar Charisma waren in deze periode succesvol. Kelsa Europoort kroonde zich tijdens de kortebaan Hoofddorp (op de Renbaan Duindigt) tot Nederlands kampioen.

Derde koers

De kortebaan van Venhuizen is de derde van het nieuwe kortebaanseizoen, dat van start ging op zaterdag 14 mei in Assendelft. De winst ging naar Coktail Bar en Mats Wester. Bij deelname in Venhuizen behoort dit paard ongetwijfeld tot de favorieten. Op vrijdag 27 mei staat de kortebaan in Wognum gepland.

Welke paarden er aan de start komen in Venhuizen, wordt bekend op donderdag 2 juni. Direct nadat de SNDR de loting heeft verricht, staan de deelnemers op deze website. Later volgt een uitgebreide voorbeschouwing met tips waar de bezoekers hun voordeel mee kunnen doen bij de totalisator.

Nieuwe locatie

Ook rondom de kortebaan is het op ‘Pinkster 3’ goed toeven in Venhuizen. Ook de kermisattracties en de feesttent zijn meeverhuisd naar de nieuwe locatie; het veld rechts naast de ijsbaan.

De feestdag begint met een kinderochtend vanaf 10.00 uur met onder andere muziek, een stormbaan, gebarenliedjes met Ellis Bell en meedoen met Djembé. Ook is er de mogelijkheid om geschminkt te worden. Verder is er een optreden van Arno Huibers Theaterproducties met Clown Kado. Bovendien wordt de The Mask Singer gehouden met vijf bekende Venhuizers verstopt in verrassende pakken.