Jumpen, frisse fruitdames en vermomde Venhuizer gladiatoren

Zo hoort een feesttent tijdens een dorpskermis te zijn: terwijl voor het podium twee clowns hun best doen de aandacht vast te houden, maken drie fruitige dames leuk lawaai en speelt buiten heel andere muziek. Het is er in ieder geval droog.

 
Of de Venhuizertjes zich dan laten tegenhouden wanneer je buiten in de zweefmolen of op een springkussen je kan uitleven? Dus niet. Ook voor de Jump, waarbij je aan grote elastieken bijna gewichtloos kan tuimelen vanaf een trampoline staan ze in de rij.
 
Verderop kunnen de jongsten zelf alvast aan ringsteken doen. Zij het vanaf een ’paard’ dat vanaf een rail een kalm ritje maakt richting de ring die je moet steken. Langs de Kerkweg rijden de trekkers met zand af en aan om de kortebaandraverij in orde te maken, hier is het fanatisme er niet minder om. Er zijn jongens en meisjes die nog een keertje de ringsteeksensatie willen meemaken.
 
In de enorme feesttent is er koffie en overal vermaak. Er wordt met ballonnen getoverd, de clowns halen capriolen uit met een grote trom. Dit is de kermis voor de jongere Venhuizertjes. Ook de drie ’Frisse Fruitdames’ zijn in trek. Het jonge grut mag voor hun tafel zelf bij een van de drie kleuren gaan staan, waarna de fruitmevrouwen in een emmer met gekleurde ballen graaien. Als ze alle drie dezelfde kleur met een olijk kreetje presenteren, wordt een spekkie uitgedeeld.
 
Intussen maakt het dorp zich op voor het vervolg: de lokale aflevering van ’The Masked Singer’. Enkele plaatsgenoten gaan enorm goed vermomd iets zingen en de jury – en de hele tent! – mag gaan raden wie het zijn. Ze worden op een platte kar achter een trekker behoedzaam vanuit een plek (topgeheim!) naar het feestterrein gereden. Er wordt vanaf de kar gezwaaid naar de fans. Als gladiatoren, op weg naar de Venhuizer arena.